keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Arvot, moraali ja teot

Suomen poliittinen elämä kuhisee herkullisia skandaaleja, koska päättäjiltämme puuttuu ammattitaito pitää keskustelua yllä kaikkein tärkeimmistä asioista. Ihmiset antaisivat Jutta Urpilaiselle anteeksi hänen tekemättömästä työstään Neste Oililta nostamansa 14.000 euron palkkiot (Yle), jos Urpilainen vastineeksi puhuisi suomalaisen yhteiskunnan ongelmista, joita paljastuu joka puolelta, mihin vastikkeetta rahaa jaetaan, kuten kansanedustajien mielipuoliset "sopeuttamiseläkkeet" (HS). Urpilainen voisi esimerkiksi kertoa, miksi hän ei kannata perustuloa. Sellaisten aiheiden läpikäyminen olisi sekä miellyttävämpää että suomalaisen yhteiskunnan henkisen ja taloudellisen hyvinvoinnin kannalta oleellisempaa. Väitän vakavalla naamalla, että poliitikkoihin kohditunut kiukku johtuu ennen kaikkea siitä, että he eivät saa tuloksia aikaiseksi. Harva työntekijä valittaa työpaikallaan siitä, että toimari nostaa 5-10 kertaa kovempaa palkkaa kuin työntekijät keskimäärin, koska toimari tekee jotain merkittävää: hän työllistää sinut!

Tavallisia keskiverto mattijamaija meikäläisiä vaivaa sellainenkin asia, että ihmiset, jotka eivät tiedä jostain asiasta yhtään mitään, tulevat kertomaan, kuinka asia pitää hoitaa. Kirjoitin kesällä (Mustaa Pekkaa 24.7.10), että Kanadassa on syytettynä 36-vuotias kapteeni Robert Semrau, sillä hän ampui kuolettavasti haavoittuneen vihollisen kesken takaa-ajoa. Ilman ampumista takaa-ajo olisi pitänyt keskeyttää eikä ammuttua olisi kuitenkaan voitu pelastaa, joten toimimalla toisin Semrau olisi antanut talibaneille viestin: jättäkää haavoittunut taaksenne ja lopetamme takaa-ajon kuin vihikoira pipppurivanaan. Semrau tuomittiin (National Post) erotettavaksi armeijasta. Kysymys kuuluu: mitä sinä tekisit, jos joutuisit todistamaan esimerkiksi ryöstöä, jossa kaupan kassaa puukotetaan kuolettavasti? Jäisitkö pitämään kassaa kädestä vai seuraisitko puukottajaa? Nämä ovat moraalisia valintoja, jotka osoittavat, miksi suomalainen yhteiskunta ei ole romahtanut - olemme omalla esimerkillämme osoittaneet, että olemme tiukan paikan tullen jopa henkemme uhalla valmiita puolustamaan yhteiskuntarauhaamme. Arvot muokkaavat moraaliamme. Moraali ohjaa valintojamme.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Perustulo yksinkertaistaisi asioita ja lisäisi tehokkuutta ja koheesiota. Ei ihme että poliittinen eliitti ei ota sitä vakavasti. Perustulo tietäisi potkuja tuhansien virkamiesten "armeijalle".

Kansanedustajien palkkojen pitää olla kilpailukykyisiä, koska liian matalat palkat lisäisivät korruption houkuttelevuutta. En edes halua kuvitella miten huonosti asiat olisivat, jos kansanedustajat saisivat yhtä vähän palkkaa kuin sairaanhoitajat.

Kuolettavasti haavoittuneen vastustajan surmaaminen on armomurha ja jokaisen sotilaan velvollisuus. Kuolemaan jättäminen olisi kiduttamista. (Kysymys on siis omissiosta, eli siitä että tekemättömyys on teko.)

Kumitonttu kirjoitti...

On ihan varmaa, että perustulon kaltainen järjestelmä ei poista tukiautomaatteja tai lisää tehokkuutta. Ei minulla tietenkään ole tästä mitään muuta näyttöä ole kuin yleinen elämänkokemus. Perustulon jälkeenkin osa porukasta tarvitsee asumis- ja toimeentulotukea. Tärkein kysymys oikeastaan onkin, että mistä rahat otetaan - mistä leikataan, että saadaan rahat perustuloon. Ei nimittäin ihan oikeasti taida olla mitään vastaavankokoista säästökohdetta.

Kumitonttu kirjoitti...

Kansanedustajien palkkojen pitää olla kilpailukykyisiä, koska liian matalat palkat lisäisivät korruption houkuttelevuutta.

Tuo on yleinen väite, mutta ei sille taida löytyä todisteita. Onhan tässä nyt nähty, miten valtaeliitti on sikaillut, vaikka kansanedustajat ovat suomalaista palkkaeliittiä. Berlusconi on sikarikas ja kuulemma hyvin korruptoitunut. Köyhissä Afrikan maissa hallinto on läpeensä korruptoitunut, vaikka johtajat lentelevät Milanoon kenkäostoksille.

Kaiken huipuksi kansanedustajilla on sivutulonsa erilaisissa säätiöissä ja yhdistyksissä. Jos Heidi Hautala ja Jutta Urpilainen ovat nostaneet reilun kymppitonnin vuodessa tekemättä mitään, niin selitäpä minulle tai jollekin muulle pienipalkkaiselle siivoojalle, kuinka se eroaa korruptiosta.