lauantai 14. tammikuuta 2012

Iso Jööti

(The Tap blog)
Amerikkalaisten lentotukialus USS John C. Stennis on aika hulppea laitos: Rautalaivan vesirajan pituus on 317 metriä, leveys 41 metriä ja syväys 12 metriä. Lyhyesti sanottuna siis kymmenen suomalaista lähiökerrostaloa peräkkäin ja vierekkäin aseteltuina työntävät vettä sivuun tieltään. Siitä huolimatta laivan matkanopeus on 60 km/h. Huippunopeutta ei kerrota, mutta voisi olettaa sen olevan kahdeksankympin tienoilla.

Ennen oli laivat puuta ja miehet rautaa, on selvästikin täysin vanhentunut näkökanta. Nykyinen länsimainen teknologia tuottaa ällistyttäviä taidonnäytteitä. Ei ihme, että moni paimentolaiskulttuurista voimavaransa ammentava maa inhoaa sitä.


(natgeo.fi/panoraama)

4 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Ei ihme, että moni paimentolaiskulttuurista voimavaransa ammentava maa inhoaa sitä.

On totta, että esim. Iran on jäänyt länsimaiden kelkasta mitä tulee teknologiseen kehitykseen.

Ilman Venäjän ja Kiinan tukea Iran olisi jossain 1920-1940 -lukujen tasolla.

Suurin osa Iranin ilmavoimistakin koostuu Shaahilta jääneistä F-14 ja F-4 hävittäjistä. Niihin Iranilaiset ovat sitten opetelleet tekemään varaosia, kun eivät niitä voi jenkkilästä tilata.

Jälkeenjääneisyys ei kuitenkaan johdu paimentolaiskulttuurista per se, vaan siitä, että arabimaailmassa sovelletaan laajasti sekä arabisosialismia että teokratiaa. Jos sosialismi oli paha, on arabisosialistinen teokratia vielä pahempi, ja se tappaa kaiken kehityksen.

Olenkin kirjoittanut arabisosialismista ja teokratiasta tässä:

What's wrong with the arab world?

Miltton Friidman kirjoitti...

What's wrong with the arab world?

Käy KT lukemassa, on hyvä teksti. Miltton takaa!

Miltton Friidman kirjoitti...

Arabisosialismissa sosialismi tappaa siis taloudellisen ja teknologisen kehityksen, ja teokratia yhteiskunnallisen.

Lopputulos on taantumus jokaisella elämänalueella.

Kumitonttu kirjoitti...

Ilman Venäjän ja Kiinan tukea Iran olisi jossain 1920-1940 -lukujen tasolla.

Tuskin nyt sentään, kun amerikkalaismielinen shaahi kaatui vasta 1979.


Jälkeenjääneisyys ei kuitenkaan johdu paimentolaiskulttuurista per se, vaan siitä, että arabimaailmassa sovelletaan laajasti sekä arabisosialismia että teokratiaa.

Jokainen kulttuuri luo näköisensä yhteiskunnan. Jokaisessa yhteiskunnassa on valtauskonto - syystä tai toisesta - joka perustuu kulttuurin arvoihin. Arvot ovat hitaasti muuttuva kulttuurin osa, jotka heijastavat kunkin kulttuurin sisällä menestymisen edellytyksiä.