lauantai 21. tammikuuta 2012

Sosiaalinen markkinatalous

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n erikoistutkija Elina Palola kirjoittaa Totuudessa erittäin kuvaavasti, mitä eurooppalainen politiikka on:
Lähtökohtana ja tavoitteena on tiiviisti liittoutunut, rajaton Eurooppa, joka edistyy niin taloudellisesti kuin sosiaalisestikin. Tämä kaikki kiteytyy käsitteeseen "erittäin kilpailukykyinen sosiaalinen markkinatalous".
Keskeiset yhteiskunnalliset ääripäät ovat liberaali demokratia ja kommunismi. Näiden välimaastoon sijoittuu näkemys, että on yhteiskunnan tehtävä turvata kansalaistensa taloudellinen hyvinvointi - hyvinvointiyhteiskunta. Hyvinvointiyhteiskunta on fascistinen hallintomalli, joka sallii liberaaliin demokratiaan kuuluvia osasia (vapaat vaalit ja tiedonvälitys, yksityisomistus jne.), mutta yksilöiden ja yritysten on "kannettava yhteiskuntavastuunsa". Liberaalin demokratian ihanteet ovat Euroopassa olemassa, mutta todellisuus (valtion tukemine medioineen, lehdistötukineen ja hyvän maun vaatimuksineen) on toinen.

"Sosiaalinen markkinatalous" on kiertoilmaisu, jolla tarkoitetaan juuri klassisia fascistiseen yhteiskuntaan kuuluvia ominaisuuksia - yhteiskunnassa sallitaan vapaus niin kauan, kun se tukee yhteistä etua. Oman edun tavoitteleminen toisten kustannuksella on kiellettyä. Poliitikkoja saa pilkata, jos he ajavat yhteisen edun vastaisia näkemyksiä, mutta yhteistä etua ajavia poliitikkoja pitää arvostella vain oman edun tavoittelusta (Juholt eroaa: Juholtia rassaavat muun muassa kulukorvausskandaali). Koululaitoksen menestyminen kansainvälisissä vertailuissa on kunnia-asia jota hehkutetaan kuin mannemersua, koska se puolustaa lasten aivopesua varsinkin, kun kotiopetus tehdään taloudellisesti mahdottomaksi.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta varmaan ymmärsitte päämäärän. Eurooppalainen ja suomalainen valtapolitiikka täyttää jo nyt fascismin määreet ja hyvinvointiyhteiskunnan nimissä ajettavat tavoitteet osoittavat tulevaisuutemme näkymät. Benito Mussolinin ajama sosiaalidemokratia sai kuin saikin sen niskalenkin markkinavoimista, mihin saksalainen ja venäläinen sosialismi eivät pystyneet. Vapaa, liberaali yhteiskuntamalli on mennyttä ja tilalle on saatu moderni, liberaali fasismi:
"kolmas asema sosialismin ja kapitalismin välillä"
Näitä on hyvä miettiä matkalla äänestyspaikalle.

Ei kommentteja: