sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Tuulivoima ja sijoittajavastuu

Energiamarkkinaviraston tilaston mukaan sähkön hinta on kerrostaloasukkaille kaksinkertaistunut ja pientaloasukkaille kolminkertaistunut 20 vuodessa. Kotitalouksien nyt maksama sähkön kuluttajahinta on 12-14 senttiä kilowattitunnilta. Hinnasta noin viisi senttiä on siirtohintaa ja loput varsinaista sähkön tuottamisesta syntyviä kustannuksia (www.sahkonhinta.fi). Edellinen Vanhasen/Kiviniemen kepu-hallitus päätti tukea "uusiutuvan" energian tuotantoa myöntämällä tuulivoimaloille investointitukea ja kiinteän ostohinnan.

Tuulivoimasta on tullut ilmaston lämpenemisen vastustajien symboli. Nopeille aloittajille valtio maksaa vielä erityistukea kolmen vuoden ajan, mikä kuvastaa erittäin hyvin vihreän ideologian moraalia: Kaikkihan tietävät, ostajaa painostetaan nopeaan kauppaan, jotta hän ei voisi harkita asiaa ja selvittää hankinnan todellisen tarpen omalta osaltaan. Vihreää politiikkaa ajetaan aina kovassa kiireessä. Lämpeneminen karkaa hallitsemattomaksi ja niin edelleen...
Kiinteän hinnan etuja on järjestelmän yksinkertaisuus, mutta riskinä on kiinteän tariffin alentaminen tai poistaminen kokonaan poliittisen ilmapiirin muuttuessa.
toteaa siis Tuulivoimatieto.fi-sivusto ennustaen aivan oikein. Englannissa hallitus on jo päättänyt leikata tuulivoimaloiden saamia tukia 10%. Tuulivoiman tuotantohinta on laskelmista riippuen 4-6,5 senttiä kilowattitunnilta. Ilman päästökauppajärjestelmää (fossiilisen) energian hinta olisi nykyistä matalampi eikä tuulivoima olisi kannattavaa liiketoimintaa.

Tuulivoimaa siis tuetaan 8-10 senttiä kilowattitunnilta 12 vuoden ajan. Tuulivoimalan elinikä on noin 15 vuotta (12-20). 500 MW:n tuulivoimalan kokonaiskustannuksista (miljoona euroa) 40% maksaa yhteiskunta. Tuulivoimaa saadaan keskimäärin 5-6 tuntia päivässä, joskin talven kylmät pakkaspäivät ovat yleensä tyyniä eikä sähköä saada. Kaikkinensa tuulivoimala tuottaa omistajalleen varsin hyvin ja ilman riskejä.

Vasemmistopopulistit vaativat "sijoittajavastuun" toteutumista puhuessaan ylikansallisista rahoituslaitoksista, mutta se ei näemmä koske heidän omia töppäilyjään (Obama). Vihreä talous on keskusjohtoista komentotaloutta.

Ei kommentteja: