tiistai 2. huhtikuuta 2013

Vihreät arvot ja työterveys

Kirjoitin aiemmin (Uskontunnustus 1.4.2013) Vihreän uskonnon moraalittomuudesta käytännön tasolla. Vihreän dogmin kannattajille esimerkiksi tasa-arvo ja ihmisoikeudet ovat merkittäviä perusteluita, mutta käytännön tasolla he voivat tukea valtarakenteita, jotka eivät ole demokraattisia tai tasa-arvoa edistäviä. Neuvostoliiton aikakaudella eläneet muistavat, että tämä oli ulkomaailman sosialistien mukainen käytösmalli - hekin ummistivat silmänsä ihmisoikeusrikkomuksilta, mikäli OIKEA ilmansuunta niihin syyllistyi.

Jos tasa-arvo ja ihmisoikeudet eivät toteutuneet, asiaa voitiin aina perustella jollain muulla vielä korkeammalla arvolla. Kylmän sodan aikana se oli utopia kommunismista - pitkän tähtäimen tavoitteen - kommunismin - nimissä voitiin uhrata nykyiset sukupolvet, jotta seuraavilla sukupolvilla olisi mahdollisuus elää täydellisessä maailmassa. Nykysosialismissa saman ajaa "tehokkuus". Teknistieteellisen maailmankuvan omaavat uuskommunistimme toivovat valtion väliintuloa asiassa kuin asiassa - erityisesti "ympäristörikoksissa" - ja he perustavat moraalinsa "tehokkuudella". Tietenkään tehokkuutta ei mitata millään tavalla, kuten kansanedustaja Tossavainen kylmäkiskoisesti kuvailee blogissaan.

Jostain ihmeen syystä Osmo Soininvaara on päässyt kirjoittamaan sekä Suomen Kuvalehteen että Lääkärilehteen kolumneja jo vuosikausia, vaikka miehen arvomaailmassa ei ole juuri mitään yhtymäkohtia lehtien edustamaan linjaan. Soininvaaran pitkän linjan tavoitteena on ollut alistaa Suomessa toimivat lääkeyhtiöt kansalliseen hallintaan (tässä, tässä ja tässä). Soininvaaran - ja muiden vihreiden - mielestä lääketeollisuuden ongelma ovat patentit, joita ei kuulemma saisi jakaa kiitokseksi uuden lääkkeen kehittelystä taloudellisen riskin kantaneelle yritykselle. Nyt Nokian romahtamisen jälkeen Työ ja elinkeinoministeriö on kuitenkin havahtunut, että Suomi voisi tarjota lääketeollisuudelle hyvän sijainnin tutkimukselle, koska meillä on kattavat rekisterit geniperimää myöten isoista väestöryhmistä. Meillä on siis runsaasti tilastoaineistoa, jota tarvitaan (ilmastonmuutosta lukuunottamatta) tutkimustyön tekemiseen. Varmaan Soininvaaran mielestä tämän tutkimushankkeen riskien kannosta vastaamme me veronmaksajat, koska ylikansalliset lääkeyhtiöt eivät ole luotettavia.

Sosialismin ydinajatus on tarjota kansalaisille maksuton terveydenhuolto, koska se tarjoaa reitin päästä ohjailemaan kansalaisten elämäntapoja. Jos valtio kerran maksaa hoidot ja lääkkeet, on sillä oikeus päättää mitä syöt, juot tai harrastat. Niinpä yksityisin rahoin hoidettu terveydenhuolto on todellisen sosialistin pahin painajainen, kuten Soininvaarankin tapauksessa. Hänen erityisen inhon kohteeksi on joutunut työterveyshuolto (täällä). Soininvaaran mielestä
Aika ripeästi työterveyshuollon Kelakustannukset kasvavatkin
mikä on osoitus yksityisen terveydenhuollon väärinkäytöksistä. Mutta kuten tavallista, Soininvaara ei tiedä mistä puhuu tai kirjoittaa. Työterveyshuollon kustannuksista vastaavat nimittäin työnantajat, kuten Tanja Vuorela Terveystalosta kirjoittaa:
Työterveyshuollon rahat tulevat työnantajien kukkarosta ja työtulovakuutuksesta, jota peritään sekä työnantajalta että työntekijöiltä. Työtulovakuutuksella kerätyt rahat kanavoidaan Kelalle, joka jakaa niistä korvauksena takaisin työnantajalle työterveyshuollon järjestämisestä aiheutuneita kuluja. Tähän yhtälöön ei käytetä valtion rahoja. Kela on valittu puolueettomana toimijana hallinnoimaan tätä työnantajien ja työntekijöiden yhteistä rahastoa.
Kuten näissä esimerkeissä paljastuu, edes Vihreiden pääarkkitehti ja keskeinen teknokraatti ei kykene hallitsemaan näin valtavaksi paisunutta julkista sääntelyä. Ja niiltä osin kuin kykenee, hän ei välitä vaan joviaalisti vaihtaa arvojaan voidakseen säännellä lisää.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulle on jäänyt mysteeriksi tämä vihreiden ja nähtävästi demareidenkin työterveyshuoltoon kohdistama vihamielisyys. Sehän on ainankin näin asiakasnäkökulmasta katsottuna meidän terveydenhuoltomme kitkattomimmin toimiva osa. Muu terveydenhuolto tuntuu olevan jatkuvan polemiikin, myllerryksen ja laatikkoleikkien kohteena. Ammattitaitoisia lääkareitä ja hoitajia kyllä löytyy - vielä, mutta heidänkin tuskastumisensa tähän häsläämiseen on suorastaan käsin kosketeltavaa. Terveydenhuollon suurin ongelma tuntuisi itse asiassa olevan nimenomaan näiden organisaatio- ja hallintoleikkien jatkuva leikkiminen. Herää siis kysymys, mistä on kysymys. Vai onko tavoitteena vain uusien hallintobyrokraatin paikkojen valmistelu omaan viiteryhmään kuuluville broilereille?

Kumitonttu kirjoitti...

Niin - mistä on kysymys. Omat kokemukseni viittaavat samaan mistä hallituksia on jo pidempään arvosteltu: niiden aikajänne ulottuu vaalikauden päähän ja terveydenhuollon vaatimat muutokset ovat pitkäjänteisempiä. Suomeksi sanottuna, asiakkaat pitää priorisoida ja vain pieni osa saa maksutta hoitonsa.

L.K. Nelson kirjoitti...

"Vai onko tavoitteena vain uusien hallintobyrokraatin paikkojen valmistelu omaan viiteryhmään kuuluville broilereille? "

On.

Tiedemies kirjoitti...

Vihreät eivät vastusta patentteja. Patentit ovat sosialismia, tai oikeastaan feodalismia, ja niillä ei ole mitään markkinatalouden kanssa tekemistä. Ne ovat privilegioita samaan tapaan kuin muutkin kruunun etuoikeudet ja niiden myöntäminen "palkkioina" on suunnilleen yhtä paljon klassisen liberalismin hengen mukaista kuin fascistinen ajatus että ammattiyhdistysliikkellä on oikeus sanella työlainsäädäntö.

No, ei ihan yhtä paljon, tosin.